Dallapé selätti levy-yhtiön

3.10.2013
Dallapé

EMI Finland Oy tuomittiin tekijänoikeus- ja sopimusrikkomuksista.

Helsingin käräjäoikeus on 30.08.2013 tuomiossaan purkanut EMI Finland Oy:n ja Dallapé-orkesterin välisen sopimuksen. Kaikki taloudelliset hyödyntämis- ja tekijänoikeudet, nyt puretun sopimuksen sisältämiin äänitteisiin, palautuvat orkesterinjohtaja Juha Hostikalle sekä Dallapé-orkesterin toimintaa hallinnoivalle Kuningaskobra Oy:lle.

Käräjäoikeuden tuomiolauselmasta (L 11/47652) käy ilmi, että EMI oli rikkonut Dallapé-orkesteri kanssa tekemäänsä sopimusta usealla eri tavalla. EMI oli käyttänyt luvatta Dallapé orkesterin musiikkia omilla kokoelmillaan sekä lisensoinut luvatta Dallapé orkesterin musiikkia kolmansille osapuolille hyödynnettäväksi mm. kokoelmaäänitteillä sekä soittoääninä.

Käräjäoikeuden tuomion perustelujen mukaan kaikkein vakavin EMI:n sopimusrikkomuksista oli kuitenkin ollut Dallapé-orkesterin tilityksen tarkastamisoikeutta koskevan ehdon rikkominen. EMI:llä oli ollut hallussaan tai saatavilla kaikki asianmukaisen tilityksen suorittamiseen tarvittavat asiakirjat ja kirjanpidon tositteet. Käräjäoikeuden tuomion mukaan EMI pimitti mm. tilitystietoja estämällä Dallapé-orkesterilta sopimuksen mukaisen tilityksen tarkastusoikeuden.

Käräjäoikeus totesi tuomiossaan myös, että Dallapé-orkesterin kaltaisella pienellä suomalaisella toimijalla ei ole käytännössä minkäänlaisia mahdollisuuksia valvoa sähköisessä muodossa tapahtuvaa äänitteiden levittämistä digitaalisilla kauppapaikoilla Suomen ulkopuolella.

EMI Finland Oy ei valittanut käräjäoikeuden tuomiosta määräaikaan mennessä joten tuomio on saanut lainvoiman.

Comments are closed.